Wegański chleb bananowy
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
3 Małe, bardzo dojrzałe banany (lub 2 duże)
100 g Cukinie z uprawy ekologicznej
45 g Cukier z trzciny cukrowej (nierafinowany)
70 g Mielone migdały
30 g Mąka kukurydziana
50 g Słodka oliwa z oliwek
10 kropla Czysty ekstrakt z wanilii (lub 3 szczypty proszku waniliowego)
200 g Pełnoziarnista mąka orkiszowa
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
50 g Orzechy nerkowca
50 g Orzechy laskowe
50 g Zwykłe pistacje
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Obierz banany i rozgnieć je widelcem w płaskim naczyniu – powinny być lekko wodniste.
Etap 2 /9
Umyj cukinię , a jeśli skórka jest cienka, nie obieraj. Zetrzyj nad miską 100 g miąższu.
Etap 3 /9
Do naczynia wrzuć rozgniecione banany i startą cukinię, wymieszaj, a następnie dodaj nierafinowany cukier. Mieszaj aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Etap 4 /9
Następnie dodaj mielone migdały i mąkę kukurydzianą. Wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek i ekstrakt z wanilii i dobrze wymieszaj. Za pomocą trzepaczki wmieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia – dzięki temu nie utworzą się bryłki.
Etap 5 /9
Wysmaruj olejem tortownicę i wlej ciasto.
Etap 6 /9
Następnie przekrój nerkowce, orzechy laskowe i pistacje na pół. Posyp ciasto obfitą ilością nerkowców, następnie orzechów laskowych, a na koniec pistacji.
Etap 7 /9
Wypełnij zbiornik na wodę w urządzeniu. Włóż tortownicę do miski do gotowania. Ustaw tryb GOTOWANIE NA PARZE i gotuj przez 45 minut. Po 30 minutach upewnij się, że w zbiorniku jest wystarczająca ilość wody i gotuj jeszcze przez 15 minut.
Etap 8 /9
Sprawdź nożem, czy ciasto się ugotowało, a w razie potrzeby gotuj jeszcze przez 5 minut.
Etap 9 /9
Poczekaj, aż ciasto nieco ostygnie, a następnie wyjmij z tortownicy. Podawaj na śniadanie lub o dowolnej porze!