Wegański chleb bananowy - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wegański chleb bananowy

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 3 Małe, bardzo dojrzałe banany (lub 2 duże)

  • 100 g Cukinie z uprawy ekologicznej

  • 45 g Cukier z trzciny cukrowej (nierafinowany)

  • 70 g Mielone migdały

  • 30 g Mąka kukurydziana

  • 50 g Słodka oliwa z oliwek

  • 10 kropla Czysty ekstrakt z wanilii (lub 3 szczypty proszku waniliowego)

  • 200 g Pełnoziarnista mąka orkiszowa

  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

  • 50 g Orzechy nerkowca

  • 50 g Orzechy laskowe

  • 50 g Zwykłe pistacje

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Obierz banany i rozgnieć je widelcem w płaskim naczyniu – powinny być lekko wodniste.

Etap 2 /9

Umyj cukinię , a jeśli skórka jest cienka, nie obieraj. Zetrzyj nad miską 100 g miąższu.

Etap 3 /9

Do naczynia wrzuć rozgniecione banany i startą cukinię, wymieszaj, a następnie dodaj nierafinowany cukier. Mieszaj aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.

Etap 4 /9

Następnie dodaj mielone migdały i mąkę kukurydzianą. Wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek i ekstrakt z wanilii i dobrze wymieszaj. Za pomocą trzepaczki wmieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia – dzięki temu nie utworzą się bryłki.

Etap 5 /9

Wysmaruj olejem tortownicę i wlej ciasto.

Etap 6 /9

Następnie przekrój nerkowce, orzechy laskowe i pistacje na pół. Posyp ciasto obfitą ilością nerkowców, następnie orzechów laskowych, a na koniec pistacji.

Etap 7 /9

Wypełnij zbiornik na wodę w urządzeniu. Włóż tortownicę do miski do gotowania. Ustaw tryb GOTOWANIE NA PARZE i gotuj przez 45 minut. Po 30 minutach upewnij się, że w zbiorniku jest wystarczająca ilość wody i gotuj jeszcze przez 15 minut.

Etap 8 /9

Sprawdź nożem, czy ciasto się ugotowało, a w razie potrzeby gotuj jeszcze przez 5 minut.

Etap 9 /9

Poczekaj, aż ciasto nieco ostygnie, a następnie wyjmij z tortownicy. Podawaj na śniadanie lub o dowolnej porze!